Vinterhästens galenskaper
Har du också fått känna av den switch som sker hos våra hästar där i oktober/november?
När de lata, varma sommarveckorna är över och första kölknäppen kommer?
När din annars mjuka, lugna häst blir till ett popcorn som vid minsta vindpust sticker iväg åt valfritt håll i atmosfären?
Vi som har hästar i Sverige upplever denna problematik varje år vilken kan kännas lite orättvist.
Om vädret bara hade varit bra hade vi sluppit så många onödiga frispel, eller?
Faktum är att vintern bara är en situation där vår relation med hästen sätts på prov.
Samma gäller andra, mer kritiska, situationer som till exempel en rörig tävlingsplats eller när den där oväntade grävmaskinen dök upp bakom stallet. Det är lätt att kommunicera med sin häst när allt är lugnt och mysigt men när den där jobbiga vintern kommer underlättar det enormt om du har förberett din häst på de svårare situationerna.
Så varför blir hästarna son ombytta under vinterhalvåret?
De flesta anledningar är nog uppenbara.
Hästarna flyttas oftast till mindre hagar, går själva och har inget att äta eller underhålla sig med.
Vi rider i regel mindre utomhus och kortare pass (jag menar vem orkar ta den där extra skrittpausen när det är -15 i ridhuset?)
Vädret ger oss större utmaningar med kyla, snö och blåst vilket gör att omgivningen för hästarna kan kännas extra hotfull och de är därför på helspänn. Allt detta kombinerat ökar också skaderisken (addera broddar till det) då många hästar slår på sig och måste vila ännu mer. Resultatet blir en ond cirkel där både hästar och ryttare blir frustrerade. Hästarna är i de flesta fall understimulerade under vintern både fysiskt och mentalt.
Låt oss börja med det mentala.
Det är naturligt för en häst att kontant interagera med sin flock dagligen.
En häst som går själv får inte den stimulansen och blir därför obalanserad i sitt psyke. Hur hade du själv reagerat efter en vecka utan social kontakt? Jag hade i alla fall blivit galen.
Hästar är drivande flockdjur vilket betyder att de är gjorda för att utforska nya platser.
Hästar behöver alltså se nya platser, utforska nya saker och lära sig nya rörelser.
På vintern blir oftast världen för en häst vägen mellan hagen, stallet och ridbanan.
Man gör ungefär samma ridövningar eller longerar på samma volt, varv efter varv.
Tips:
Så vad kan du göra för att stimulera din häst mentalt?
- Ta hjälp av olika Natural Horsemanship-övningar för att stärka ledarskap och kommunikation med din häst (läs fler blogginlägg eller se videos från Snabbskolan för att lära dig mer).
- Om möjligt, låt din häst gå med andra hästar i hagen
Du får väldigt mycket gratis om du låter din häst få leka med en kompis varje dag och mina erfarenheter är att skaderisken inte ökar med sällskap.
- Introducera din häst för nya saker - till exempel ett paraply eller en presenning
Hästen får en uppgift, något att tänka på och analysera. Passa på att miljöträna din häst på de där sakerna som är ett problem under hela året. Detta bygger även upp hästens självförtroende och stärker relationen mellan er.
- Rid eller promenera utomhus
Det räcker med att promenera om underlaget (eller hästens tendens att bocka av dig) inte tillåter mer. Det bästa är om man kan gå eller rida längre sträckor där hästen få koncentrera sig på olika underlag och miljöer. En timmes promenad i naturen kommer trötta ut din häst mer än att släppa ut den i full galopp på longeringsvolten.
Vi går vidare med det fysiska.
På tal om longeringsvolten så kan det vara svårt att stimulera hästen fysiskt på vintern utan att den blir alldeles för het eller spänd. Släpper du ut den på lina är risken stor att den börjar bocka hysteriskt eller skenar vilket gör att hästen slutar vara mottaglig och energinivån blir alldeles för hög. Nästa gång du kommer ner i ridhuset minns den det stressiga passet dagen innan och det blir svårt att bryta mönstret.
Tips:
- Ta hjälp av olika Natural Horsemanship-övningar för att stärka ledarskap och kommunikation med din häst (läs fler blogginlägg eller se videos från Snabbskolan för att lära dig mer)
- Styrketräna din häst
Istället för att utöva konditionsträning (som kan trigga din vintergalna häst) fokusera på styrketräning. Till exempel kan du skritta eller trava över upphöjda bommar eller rida i djupare snö. Förutom att hästen koncentrera sig mer blir den trött i musklerna utan att energinivån har skenat iväg.
- Undvik vilodagar
Lättare sagt än gjort men även om din häst behöver ta det lugnt är det bra att låta den göra någonting. Gå ner till ridhuset och träna på att din häst ska vara följsam för du leder eller gör några övergångar mellan skritt och trav. Hästarna står många timmar på boxen och det kan vara värt att bryta av tiden med någon aktivitet även om det bara är en stretching i stallgången
Lycka till med era vintergalna hästar!